Onze vrachtwagens zijn vanaf het chassis volledig maatwerk en het ontwerp van onze service- en aanhangwagens bedenken we helemaal zelf. Maar wie doet dit eigenlijk? En wie pent vervolgens de complexe technische tekening op papier? Dat zijn onze constructeurs! Ditmaal spreken we met constructeur (ofwel: werktuigbouwkundig engineer) Tim van Tiel, die na zijn stage bij ons bleef en nu de meest creatieve oplossingen voor onze voertuigen bedenkt. 

Van K’Nex naar constructeur

Tim komt uit Bakel en is 27 jaar - best jong voor iemand die zich bezighoudt met zo’n impactvolle klus als het ontwerpen van voertuigen. Maar dat dit bij hem past, weet hij zeker. “Techniek heb ik altijd leuk gevonden. Al vanaf jongs af aan was ik in de weer met K’Nex. Toen ik twijfelde over mijn studierichting wisten mijn ouders het zeker: ik moest iets met techniek gaan doen. Uiteindelijk rondde ik de studies werktuigbouwkundig engineer en automotive engineering af.”

Complexe technische tekeningen

In 2020 begon hij aan zijn stage bij ons in de werkplaats. “Ik kende De Rooy alleen van naam uit de omgeving, maar kwam via school bij het bedrijf terecht. Inmiddels werk ik hier al langer dan een jaar fulltime. Ik maak de ontwerpen en technische tekeningen van onze voertuigen. Denk bijvoorbeeld aan een tekening voor de lasserij, waarin staat hoe alle onderdelen worden samengesteld met de juiste maten. Of denk aan een tekening voor collega’s op de werkplaats, die aangeeft hoe onderdelen weer in elkaar worden gezet voor een bepaald voertuig.”

Wet- en regelgeving

Tim vertelt het misschien op een bescheiden manier, maar het ontwerpen is zéker geen simpele klus. “Er komen inderdaad flink wat uitdagingen bij kijken, maar dat maakt het juist leuk. Je moet goed zoeken naar creatieve manieren om alles zo efficiënt mogelijk op te bouwen en te gebruiken. Daarnaast moet je ontwerp ook nog aan allerlei wet- en regelgeving voldoen, van onder andere het RDW. Denk bijvoorbeeld aan eisen over veiligheid, verlichting of de manier van transporteren. Je wil niet dat de chauffeurs tijdens het transport hiermee in de problemen komen.”

Op zoek naar creativiteit en afwisseling

Een standaard kantoorbaan van 9 tot 5 heeft hij dus absoluut niet. “Daar ben ik het type niet voor. Iedere dag hetzelfde? Da’s niks voor mij. Mijn ouders hebben een bouwmarkt waar ik vroeger wel eens werkte, maar ik krijg het op mijn heupen van die dagelijkse regelmaat. Ik wil veel meer afwisseling en ruimte voor mijn creativiteit. Dat zit hier wel goed, want geen dag is hetzelfde. Ik kan een grove planning maken, maar meestal wijken we hiervan af. Of ik nou bezig ben met tekeningen, ontwerpen bespreek met collega’s, keuringen voorbereid of spoedklussen oppak: ik vind het allemaal leuk.”

Snel schakelen

Dan komt het vást eens voor dat hij later thuis is? “Recent ontstond er een spoedklus, toen we tijdens de opbouw van een vrachtwagen extra steunen nodig te bleken te hebben om bepaalde componenten te monteren. Die steunen moesten op dat moment snel bedacht én getekend worden. Daar heb ik mij mee bezighouden. De tekeningen worden vervolgens snel naar de leverancier gestuurd om het onderdeel uit te snijden. Daarna worden de steunen snel gemonteerd worden, zodat de wagen op tijd klaar is voor de keuring. Dan ben ik inderdaad later thuis. Dat vind ik niet erg, want juist van die uitdagende opdrachten waar druk op staat ga ik aan!”  

Vacature constructeur

We zijn op zoek naar collega-constructeurs voor Tim. Wat voor type mens past volgens hem perfect bij deze rol? “Iemand die geprikkeld wordt door de uitdaging van het vinden van creatieve oplossingen. Als je daarnaast flexibel én stressbestendig bent, komt het helemaal goed. Soms is het echt wel even hard werken en staat er druk achter, dus daar moet je wel tegen kunnen. We zijn hard op zoek, dus hopelijk melden geïnteresseerden zich snel aan!

Werken in de transportbranche

En last but not least: hoe ervaart Tim het werken bij De Rooy? “Heel fijn en informeel. Collega’s praten makkelijk en gaan goed met elkaar om. De Rooy is simpelweg een fijne werkgever. Voor alles is een oplossing en ze denken altijd goed met je mee. Naast een constructeur zoeken we ook nog applicatiebeheerders, chauffeurs en een manager voor onze werkplaats. Kom dus gewoon eens een kijkje nemen, er is genoeg leuks te doen!”