Hoe is het om te werken bij De Rooy? Dat kunnen onze harde werkers je het best zelf vertellen. Deze keer doet chauffeur Mark van den Broek zijn verhaal. Iedere dag onderweg zijn, zelf tractors en voertuigen laden op je vrachtwagen en veel van de wereld zien. Het werk als chauffeur bij De Rooy is niet voor iedereen weggelegd; maar bij Mark past het perfect. 

Altijd onderweg

Mark, onze 50-jarige chauffeur, komt uit de buurt van Helmond en zit eigenlijk zijn hele leven al achter het stuur. Mark: “Als klein kind was ik al dol op alles wat rijdt. Mijn ouders hadden een groot betonbedrijf en ik reed al vroeg in heftrucks en kranen, gewoon om het een beetje uit te proberen.

Toen ik op mijn achttiende mijn rijbewijs haalde, ben ik direct achter het stuur gekropen. Begonnen als koerier, stapte ik over naar het groot transport en zo kwam ik uiteindelijk in het internationale transport terecht. Hier ben ik nooit meer weggegaan. Ik vervoerde van alles, van textiel tot aan hulpgoederen. Ik heb een leuk stukje van de wereld gezien.”  

Vrijheid en avontuur

Op de vraag waarom hij dit werk doet, antwoordt Mark: “Mij moet je niet te lang op één plek houden. Ik wil lekker onderweg zijn, rondrijden en om mij heen kijken. Ik hou van de vrijheid en het avontuur dat het werk als chauffeur mij biedt.

Dankzij digitalisering veranderen de werkzaamheden natuurlijk wel. Vroeger deed je veel dingen qua ritten en planning zelf, nu doet de computer dat. Maar het is nog steeds fantastisch om onderweg te zijn en zo’n groot voertuig te besturen. Je ziet onderweg veel verschillende mensen en culturen, je maakt van alles mee.”

Veiligheid

“Tuurlijk zag ik in al mijn jaren ook wel eens gekke dingen. Ik ben een paar keer slachtoffer van diefstal geweest. Maar jouw veiligheid als chauffeur is je eigen verantwoordelijkheid. Het gaat er om op welke plek je verzamelt en overnacht. Is het slim om in je eentje op een afgelegen en onbelicht terrein te verblijven? Nee.

Ik rijd liever 50 kilometer langer door om op een veilige plek bij een restaurant te overnachten. Sommige transportbedrijven doen daar heel moeilijk over, maar De Rooy niet. Daar krijg je die vrijheid, gebaseerd op vertrouwen.”

Chauffeur bij De Rooy

Mark rijdt sinds 2010 rond in onze vrachtwagens. “Heel lang geleden werkte ik al eens eerder voor De Rooy, maar twaalf jaar geleden kwam ik voorgoed terug en sindsdien is het een gelukkig huwelijk. In mijn eerste jaren reed ik veel heen en weer naar Spanje, samen met een goede vriend die een eigen wagen had. Dat was een fantastische tijd.

Uiteindelijk ben ik overgestapt naar binnenlands transport en dat bevalt nog steeds heel goed. Ik ben de hele week op pad en overnacht ook in mijn wagen, maar ik rijd niet verder dan Nederland en af en toe België. Dat komt omdat ik een speciale vrachtwagen heb, een LZV-wagen. Hier zit nog een extra aanhanger achter. Een enorm ding dus, waar je niet zomaar alle grenzen mee over kan. Hierdoor zijn mijn ritten korter en ben ik meer bezig met laden en lossen. Dat is leuk, voor de afwisseling!”

Trucks en tractors vervoeren

Mark heeft ervaring opgedaan in allerlei verschillende typen transport. Hoe is het om trucks en tractoren te vervoeren? “Heel bijzonder. In andere transporten, bijvoorbeeld bij zand of fruit, doe je de deur open en laadt iemand pallets of bakken voor je in. Daarna kun je meteen door. Bij De Rooy doe je dit allemaal zelf.

Het is natuurlijk niet niks, maar het is wel heel cool. Je moet alles zelf passen en meten. Dat kost even tijd om te leren, het komt niet aanwaaien. De eerste zes maanden zal je best een beetje vloeken, maar heb je het eenmaal onder de knie? Dan ben je trots, dat is geweldig. Daarnaast kun je altijd hulp krijgen van je medechauffeurs, we zijn een hechte club. We doen dingen die je anders thuis met familie doet, zoals een biertje drinken of barbecueën in de zomer. Je bent echt niet de hele week alleen!”

Werken bij De Rooy

“Het is simpelweg fantastisch om bij De Rooy te werken; dat is gewoon een gevoel. Ze zorgen goed voor me en het voelt veilig. Dat is in mijn branche wel eens anders. Daarnaast past het werk gewoon heel goed bij mij. Je krijgt hier heel veel verantwoordelijkheid en tegelijkertijd zijn de verwachtingen hoog. Dat maakt het leuk, uitdagend én je krijgt er veel voor terug!

Er is geen hiërarchie, ook niet op kantoor. Iedereen is gelijk en werkt samen. Ben je gek op de transportwereld, op zoek naar avontuur en hou je wel van een uitdaging? Dan raad ik je écht aan om voor De Rooy te komen rijden. Je wordt goed opgeleid en daarna krijg je alle vrijheid. En, het is hier ook nog eens heel gezellig!”

Spreekt Mark zijn verhaal je aan en lijkt dit werk je wel wat? Solliciteer dan snel, we zoeken nog chauffeurs!